zorgkaart
Onze kliniek ontvangt een 9.1 uit 13 reviews op Zorgkaart Nederland
Feedback company reviews
Onze kliniek ontvangt een 9.3 uit 169 reviews op Feedback Company

Vulva of vagina, wat is het verschil?

Vulva of Vagina, wat is het verschil?

In deze blog leggen we je graag iets meer uit over de juiste terminologie van het vrouwelijk geslachtsorgaan.

Vagina of vulva?

Waarschijnlijk ben je gewend om het woord vagina te gebruiken wanneer je het hebt over het gehele vrouwelijke geslachtsorgaan. Dit klopt echter niet helemaal. De vulva en de vagina zijn beide onderdelen van het vrouwelijke voortplantingssysteem, maar ze hebben verschillende anatomische structuren en functies.

De vulva is het uitwendige deel van het vrouwelijke geslachtsorgaan en omvat de schaamlippen, de clitoris, de uitgang van de urinebuis en de opening van de vagina. Het heeft een beschermende functie en beschermt de inwendige delen van het voortplantingssysteem tegen infecties en andere schadelijke invloeden.

De vagina daarentegen is het inwendige kanaal dat zich uitstrekt van de vulva tot aan de baarmoeder. Het heeft een belangrijke rol bij seksuele opwinding en het kan ook dienen als geboortekanaal tijdens de bevalling. 

Kortom, de vulva is het uitwendige deel van het vrouwelijke geslachtsorgaan, terwijl de vagina het inwendige kanaal is dat leidt naar de baarmoeder.

Bestaat de perfecte vulva?

Onzekerheid over de vulva komt bij veel vrouwen voor. Dit kan variëren van het gevoel dat de vulva er niet goed uitziet, tot het idee dat er iets mis is met de grootte of vorm van de vulva. Om maar met de deur in huis te vallen: de perfecte vulva bestaat niet. 

Wanneer kies je voor een schaamlipcorrectie?

Hoewel het belangrijk is om te onthouden dat de perfecte vulva niet bestaat, kan het om bepaalde redenen toch een optie zijn om voor een schaamlipcorrectie te kiezen. 

  1. Fysiek ongemak: Sommige vrouwen ervaren ongemak, irritatie of pijn tijdens dagelijkse activiteiten zoals fietsen, sporten of seks, als gevolg van uitstekende of asymmetrische schaamlippen.
  2. Psychologisch ongemak: Onzekerheid over de grootte of vorm van de schaamlippen kan leiden tot schaamte, lichaamsbeeldproblemen en een negatieve invloed hebben op je seksuele ervaring en zelfvertrouwen.
  3. Medische redenen: In zeldzame gevallen kan een te grote of asymmetrische schaamlip leiden tot herhaalde infecties of andere medische problemen.
  4. Cosmetische redenen: Sommige vrouwen willen graag een meer symmetrisch uiterlijk van de schaamlippen en kiezen daarom voor een correctie.

Kom langs bij V-Klinieken

Twijfel je of een schaamlipcorrectie iets voor jou is en wil je hier graag met een ervaren specialist over praten? Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend consult.