Feedback company reviews
Op Feedback Company ontvangt onze kliniek een 9.3 uit 163 reviews

Nazorg en herstel schaamlipcorrectie

Lees hier alle nazorginformatie en ons advies hoe je optimaal kunt herstellen van een schaamlipcorrectie.

Nazorg en herstel

Nazorg en herstel schaamlipcorrectie

Lees hier alle nazorginformatie en ons advies hoe je optimaal kunt herstellen van een schaamlipcorrectie. Neem dit aandachtig door, want de juiste nazorg kan een aanzienlijk verschil maken in het eindresultaat.

Bereikbaarheid na de behandeling:
Tijdens kantooruren (09:00 – 17:00 uur) kun je ons bereiken op: 088 – 0042 702
Buiten kantooruren bel je voor spoedgevallen het noodnummer dat wij je na de behandeling meegegeven hebben.
De dienstdoende arts is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar. Indien je onze voicemail krijgt, graag inspreken wie je bent en op welk telefoonnummer je bereikbaar bent en wij bellen z.s.m. terug.

De volgende verschijnselen zijn WEL gebruikelijk na een operatie:

De schaamlippen en het gebied rond de schaamlippen kunnen pijnlijk en gezwollen zijn. Vooral de eerste dagen na de ingreep moet je hier rekening mee houden. Koelen met een icepack of een zakje met diepvrieserwten kan veel pijnklachten wegnemen en zwelling tegengaan.

Je kunt (tijdelijk) een lichte gevoelloosheid van het behandelde gebied ervaren.

Zoals na iedere chirurgische ingreep heeft het lichaam tijd nodig om te herstellen. Het gebied rond de schaamlippen zal in eerste instantie blauw, beurs en gezwollen zijn. Ook kunnen de littekens direct na de ingreep rood van kleur en opgezet zijn. Daar moet je niet van schrikken, dat is een natuurlijke reactie van het lichaam.

Het schaamgebied is goed doorbloed waardoor de wond snel zal genezen. Gemiddeld neemt de totale genezing enkele weken in beslag. Het behandelde gebied kan ongemakkelijk, strak en gespannen aanvoelen. Dit is heel normaal en niet zorgwekkend. Bloeduitstortingen en zwellingen op en rond de schaamlippen beginnen na ongeveer drie dagen langzaam af te nemen en zijn in de meeste gevallen na een aantal weken verdwenen.

Na de ingreep kan soms wat bloedverlies optreden. Dit kan de eerste dagen aanhouden, dat is normaal en niet zorgwekkend.

Bij ruim bloedverlies kun je een handdoek strak oprollen, die tussen de benen leggen en daar 10-15 minuten op gaan zitten. Dit werkt als een drukverband, waardoor het bloedverlies zal verminderen.

Het is belangrijk niet op een ring of zwemband te gaan zitten. Daardoor kan de wond meer gaan zwellen en pijnlijker worden.

De volgende verschijnselen zijn NIET gebruikelijk na een operatie:

Indien één van de volgende verschijnselen optreden in de dagen na de operatie moet je direct contact met ons opnemen:

  • Een overmatige zwelling met donkerpaarse verkleuring, enkel- of dubbelzijdig;
  • Bloeding (stromend) die na 5 minuten aandrukken met een kompres niet stopt;
  • Pijn; als de pijn na gebruik van de pijnstillers niet afneemt, of de pijn in de dagen na je operatie toeneemt;
  • Pusvorming en koorts.

Nazorg en herstel schaamlipcorrectie

Advies na de behandeling:

Autorijden
Na de ingreep raden wij je sterk af om zelfstandig auto te rijden. Afhankelijk van je herstel kun je na enkele dagen tot een week weer autorijden.

Aspirine, Ibuprofen en Paracetamol
Je mag in de eerste dagen elke 4-6 uur twee Paracetamol (500 mg) tabletten gebruiken. Zodra de pijn minder is kun je dit afbouwen naar 1 Paracetamol (500 mg) tablet per 4-6 uur. Zo nodig mag je naast de Paracetamol ook ibuprofen (400 mg) gebruiken. Eventuele overige medicatie/pijnstilling op voorschrift van de arts.

Koelen
Het is de eerste paar dagen verstandig om ieder uur 10-15 minuten te koelen met een ice pack, deze krijgt je van ons mee. Let op, altijd een gaasje of een schone doek tussen de ice pack en je huid gebruiken.

Handdoek
Wij adviseren je om tot drie dagen na de behandeling zoveel mogelijk op een strak opgerolde handdoek te gaan zitten. Dit dient als een drukverband. Hiermee wordt eventuele zwelling zoveel mogelijk beperkt.

Rust houden
Na de ingreep is het heel belangrijk dat je een week rust in acht neemt.  Zorg ervoor dat er iemand bij je in de buurt is om eventueel te helpen.

Douchen
Je kunt gewoon douchen met de hechtingen. Wij adviseren de wond tweemaal per dag voorzichtig te spoelen met de douchekop. Zorg ervoor dat het water niet te warm is om nabloedingen te voorkomen. Het nemen van een heet bad wordt 4-6 weken na de ingreep sterk afgeraden, dit kan namelijk de zwelling versterken.

Sporten / inspanning verrichten
Wij raden je af om in de eerste 4-6 weken na de ingreep te sporten of andere zware lichamelijke inspanning te verrichten.

Seks
Wij raden je af om de eerste 6 weken na de ingreep geslachtsgemeenschap te hebben. Dit zorgt voor te veel wrijving en geeft kans op infectie.

Plassen
Na het plassen even kort naspoelen met water.

Werken
Zwaar lichamelijk werk wordt minimaal de eerste vier weken afgeraden.

Menstruatie
Wij raden je af om in de eerste 6 weken na de ingreep een tampon in te brengen. Ons advies is om maandverband te gebruiken en tweemaal per dag voorzichtig te spoelen met de douchekop. Je kunt ook menstruatie ondergoed gebruiken, bijvoorbeeld van Moodies Undies.

 

Heb je vragen of twijfels? Neem dan gerust contact met ons op:

T: +31 (0)88 – 0042702
E: info@v-klinieken.nl

Controle afspraak

Twee weken na de ingreep kom je voor een eerste controle in de kliniek, dan worden ook de hechtingen verwijderd. Na 5-6 maanden kom je terug voor de eindcontrole bij je behandelend arts. Tijdens deze controle wordt bepaald of een eventuele nacorrectie nog wenselijk is.

Resultaat schaamlipcorrectie

Verwacht niet direct resultaat na een schaamlipcorrectie. De eerste weken na de ingreep is het wondgebied meestal nog wat gespannen. Hiervan moet je niet schrikken. Na een aantal weken zijn alle zwellingen en bloeduitstortingen verdwenen en zie je al goed resultaat. Het uiteindelijke resultaat is pas na enkele maanden zichtbaar. De schaamlippen vormen dan weer een natuurlijk geheel met je lichaam.

Ben je benieuwd wat voor jou de mogelijkheden zijn? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend consult.

FAQ

Hoe kan ik jullie bereiken na een behandeling?

Tijdens kantooruren (09:00 – 17:00 uur) kun je ons bereiken op: 088 – 0042 702 Buiten kantooruren bel je voor spoedgevallen het noodnummer dat wij je na de behandeling meegegeven hebben. De dienstdoende arts is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar. Indien je onze voicemail krijgt, graag inspreken wie je bent en op welk telefoonnummer je bereikbaar bent en wij bellen zsm terug.

Hoe lang blijft het resultaat van de schaamlipcorrectie?

Een schaamlipcorrectie is in principe een eenmalige ingreep, het resultaat blijft de rest van je leven.

Kan de operatie plaatsvinden als ik ongesteld ben?

Zeker, de operatie kan gewoon doorgaan als je ongesteld bent. We kunnen ons voorstellen dat het voor jou misschien ongemakkelijk voelt, maar het is absoluut niet nodig om de behandeling hiervoor uit te stellen. Wel vragen wij je maandverband te dragen tijdens de herstelperiode, en geen tampon te gebruiken.

Kan ik een tampon gebruiken na een schaamlipcorrectie?

Tampons kunnen voorzichtig geplaatst worden vanaf 4 weken na de behandeling. Het is belangrijk het jonge wondgebied schoon te houden dus zorg ervoor dat je de tampons regelmatig wisselt.

Moet mijn huisarts ingelicht worden?

Na de behandeling krijg je per mail een brief voor je huisarts toegestuurd. Wij sturen deze brief alleen aan jou. Deze brief kun je doorsturen aan jouw huisarts, daartoe ben je echter niet verplicht.

Na hoe veel tijd kan ik weer aan het werk?

De meeste mensen gaan na een dag of 5 weer aan het werk. Dit is wel afhankelijk van het soort baan dat je hebt. Een rustige kantoorbaan kan uiteraard sneller dan een lichamelijk zware en intensieve baan. Je mag daarna ook wel weer licht huishoudelijk werk doen. Zware lichamelijke inspanning (ook tillen) mag de eerste twee weken niet. De genoemde termijnen zijn gemiddelden; het kan best zijn dat jij je sneller weer fit voelt of dat het herstel juist wat langer duurt.

Waarom kiezen voor V-Klinieken?

Wij richten ons uitsluitend op schaamlip- en tepelcorrecties. Onze artsen zijn allen in Nederland opgeleid en zeer ervaren in hun vakgebied. Daarnaast is bij V-Klinieken het gehele ondersteunende team, van receptionistes tot operatieassistenten, volledig gespecialiseerd in de zorg rondom schaamlip- en tepelcorrecties. Onze kennis en ervaring maken het verschil!
Drs. Joke Haartsen legt uit:

Wanneer mag ik weer seks hebben?

Ongeveer 6 weken na een schaamlipcorrectie is het weer mogelijk om geslachtsgemeenschap te hebben. Tot die tijd raden wij dit af.

Wanneer mag ik weer sporten?

Afhankelijk van de soort en intensiteit van de sport raden we aan om 2-6 weken te wachten met sporten. Het maakt veel uit welke sporten je beoefent; tennissen kan bijvoorbeeld eerder dan wielrennen. Het is belangrijk het behandelde gebied zeker 4-6 weken te beschermen tegen activiteiten zoals fietsen en paardrijden.

Wordt een schaamlipcorrectie vergoed door mijn verzekering?

Het korte antwoord is nee, een schaamlipcorrectie wordt vrijwel nooit vergoed. Uitsluitend indien er sprake is van ernstige misvorming door verminking, ziekte, ongeval of medische verrichting wordt een schaamlipcorrectie vergoed door je zorgverzekering. Fysieke klachten, zoals bijvoorbeeld pijn met fietsen en vrijen zijn helaas geen redenen tot vergoeding.

Hier vind je ons:

V-Klinieken Leiden
Mary Beystraat 5-7
2324 DK Leiden

V-Klinieken Naarden
Ijsselmeerweg 100, Waterfront Naarderbos p2 - achterzijde gebouw
1411 DL Naarden

T: +31 (0)88 - 0042702
E: info@v-klinieken.nl