Feedback company reviews
Onze kliniek ontvangt een 9.3 uit 163 reviews op Feedback Company

Vaginaverstrakking

Wat is het?

Na de geboorte van een kind of door het verouderen van de spieren rondom het vaginagebied kan een vagina verslappen of wijder worden. Dit zorgt vaak voor vervelende klachten zoals minder gevoel tijdens het vrijen, een zwaar gevoel in de onderbuik en luchtverlies uit de vagina.

Vaginaverstrakking

Een vaginaverstrakking / vaginavernauwing kan een uitstekende oplossing bieden voor dergelijke klachten. Bij deze behandeling wordt de vagina smaller gemaakt door de spieren en het omliggende bindweefsel aan de ingang en in de vagina naar elkaar toe te brengen.

Wat is een vaginaverstrakking of vaginavernauwing?

De vagina wordt dan strakker / nauwer en je krijgt meer controle over de spieren. De behandeling wordt ook wel een perineumcorrectie, perineoplastiek of vaginaverjonging genoemd.

Deze ingreep kan alleen als je bent bevallen. Als bij bevallingen de spieren en het stevige weefsel van de vagina uit elkaar gescheurd zijn, kun je dat met een operatie repareren. Als iemand nooit bevallen is, valt er ook niets te repareren.

Ben je nooit bevallen maar heb je wel last van een wijde vagina? Mogelijk zijn de spieren dan te slap. Daarvoor is bekkenfysiotherapie een oplossing. Ook kan de kwaliteit van het weefsel minder zijn dan bij anderen. Dat is heel vervelend, maar dat kun je operatief niet verbeteren. Een behandeling bij een seksuoloog kan in sommige gevallen ook helpen.

Herstellen van een vaginaverstrakking

Na de behandeling kun je dezelfde dag weer naar huis. Wel zal je vagina tot twee weken na de ingreep gevoelig zijn en soms pijnlijk aanvoelen. Het hebben van seksueel contact en sportieve activiteiten zoals hardlopen en zwemmen kun je voor een periode van zes weken beter vermijden. Tampons of vaginale douches gebruiken wordt ook sterk afgeraden. Het is belangrijk om de eerste paar weken na de ingreep iets te gebruiken om je ontlasting dunner te houden. Het eindresultaat zal na 3 tot 6 maanden volledig zichtbaar zijn. Pas dan is ook het gevoel weer helemaal terug en zullen de aan elkaar gehechte spieren tot rust gekomen en volledig functioneel zijn.

Wat kan ik van perineoplastiek verwachten?

Na de behandeling is je vagina merkbaar strakker geworden. Dat wil alleen niet altijd zeggen dat je gevoel tijdens het vrijen ook helemaal verandert. Daarbij spelen namelijk meer factoren een rol.
Zo zal je gevoel tijdens het vrijen vaak minder worden na de overgang. Ook kan het zijn dat je partner geen optimale erectie heeft, of dat je extreem vochtig wordt tijdens het vrijen. Daarnaast kunnen de zenuwuiteinden rond je vagina een beschadiging opgelopen hebben door een bevalling. Dit alles kunnen we helaas niet verhelpen met een vaginaverstrakking.

Wat kost een vaginaverstrakking?

Een vaginaverstgrakking kost bij V-Klinieken €3.350,-. Dat is inclusief consult, hechtingen verwijderen, nacontrole en indien nodig ook een eventuele nabehandeling. Een overzicht van de tarieven van alle behandelingen vind je op onze prijslijst.

Ben je benieuwd wat voor jou de mogelijkheden zijn? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend consult.

 

Behandeling

Vaginaverstrakking

Hoe wordt een vaginaverstrakking uitgevoerd?

De vagina kan operatief op twee verschillende manieren verstrakt worden:

  • Door middel van een vagina-ingangverstrakking
  • Door middel van een vaginaverstrakking

Een vagina-ingangverstrakking

hierbij wordt de ingang en de vagina strakker gemaakt, tot ongeveer 2-3 cm naar binnen toe. Hierbij wordt ook de spier rond de ingang van de vagina strakker gemaakt. Na de ingreep staat de ingang van de vagina niet meer open, is de ingang van de vagina strakker en voel je meer wrijving tijdens het vrijen. De operatie duurt 40-50 min en kan onder plaatselijke verdoving uitgevoerd worden.

Een vaginaverstrakking;

bij deze ingreep wordt de spier rond de ingang van de vagina strakker gemaakt en wordt de vagina aan de binnenzijde verstrakt tot ongeveer 8 cm naar binnen. Daarnaast kan bij deze ingreep een verzakking van de endeldarm verholpen worden. Hierdoor zal de vagina minder open staan, blijven tampons beter zitten en zal de vagina strakker zijn tijdens het vrijen. Ook verminderen problemen met de ontlasting en klachten van vaginaal luchtverlies. Deze operatie is met name geschikt als de vagina over de gehele lengte verwijd is. De operatie duurt 60 min. en kan onder plaatselijke verdoving uitgevoerd worden.

Hoe verloopt een ingreep?

Bij binnenkomst meld je je aan bij de receptie van de kliniek. Het kan zijn dat de arts vooraf medicatie voorgeschreven heeft. Dit heb je al opgehaald bij de apotheek en meegenomen naar de kliniek. In de kliniek neem je de medicatie in (indien voorgeschreven door de arts) en krijg je verdovende crème met instructies. Neem gerust plaats met een kopje koffie of thee, en geef de crème ongeveer een uur om in te trekken, daarom vragen we je een uur eerder te komen dan de geplande ingreep.

De assistent zal je vervolgens uit de wachtkamer halen en naar de behandelkamer begeleiden. Daar kun je je ontdoen van je onderkleding. In de behandelkamer staat het team voor je klaar. Je kunt meteen plaatsnemen in de stoel en de ingreep wordt kort besproken. Neem gerust de tijd voor vragen voordat de ingreep begint.

Nadat de arts foto’s heeft gemaakt word je steriel afgedekt en krijg je een paar prikjes om het gebied plaatselijk te verdoven. Na de ingreep ga je naar een andere kamer waar je nog een uur blijft liggen voor observatie. Als alles goed gaat, mag je lekker naar huis.

Voor en na


Vaginaverstrakking + correctie binnenste schaamlippen
Vaginaverstrakking + correctie binnenste schaamlippen

 

Voor en na vaginaverstrakking + labia
Vaginaverstrakking + correctie binnenste schaamlippen + clitoriskapreductie

 

vaginaverstrakking
Vaginaverstrakking

FAQ

Hoe kan ik jullie bereiken na een behandeling?

Tijdens kantooruren (09:00 – 17:00 uur) kun je ons bereiken op: 088 – 0042 702 Buiten kantooruren bel je voor spoedgevallen het noodnummer dat wij je na de behandeling meegegeven hebben. De dienstdoende arts is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar. Indien je onze voicemail krijgt, graag inspreken wie je bent en op welk telefoonnummer je bereikbaar bent en wij bellen zsm terug.

Hoe lang na de ingreep mag ik niet autorijden?

Wij adviseren om de eerste week na de ingreep geen auto te rijden.

Kan de wond na 8 weken nog open gaan?

Nee, na 8 weken kan de wond niet alsnog open gaan.

Kan ik mijn kind tillen na de ingreep?

Wij adviseren je om zo min mogelijk te tillen. Mocht je in een situatie komen dat je toch moet tillen, til dan vanuit de knieën.

Medicatiegebruik, moet ik mij daaraan houden?

Wij adviseren je wel om de eerste dagen het advies te volgen betreft medicatie. In je tasje die je meekrijgt zit een medicatie overzicht. Je kunt de eerste dagen na de behandeling elke 4-6 uur twee Paracetamol (500mg) tabletten gebruiken. Je krijgt van ons op de dag van de operatie een recept voor extra pijnstilling (Tramadol). Dit recept kun je bij jouw eigen apotheek afgeven en ophalen. Als je Paracetamol onvoldoende pijnstilling geeft kun je daarbij ook 1 tablet Tramadol innemen. De dag na de ingreep kan de Tramadol vervangen worden voor Ibuprofen.

Moet mijn huisarts ingelicht worden?

Na de behandeling krijg je per mail een brief voor je huisarts toegestuurd. Wij sturen deze brief alleen aan jou. Deze brief kun je doorsturen aan jouw huisarts, daartoe ben je echter niet verplicht.

Waarom is dit geen verzekerde zorg?

Helaas is een vaginaverstrakking nooit verzekerde zorg. Hoe onbegrijpelijk dit soms ook is.

Waarom kiezen voor V-Klinieken?

Wij richten ons uitsluitend op schaamlipcorrecties en vaginaverstrakkingen. Onze artsen zijn allen in Nederland opgeleid en zeer ervaren in hun vakgebied. Daarnaast is bij V-Klinieken het gehele ondersteunende team, van receptionistes tot operatieassistenten, volledig gespecialiseerd in de zorg rondom schaamlip- en tepelcorrecties. Onze kennis en ervaring maken het verschil.

Wanneer mag ik de ingreep na de bevalling doen?

Wij adviseren om de eerste menstruatie af te wachten, en je mag geen borstvoeding meer geven.

Hier vind je ons:

V-Klinieken Leiden
Mary Beystraat 5-7
2324 DK Leiden

V-Klinieken Naarden
Ijsselmeerweg 100, Waterfront Naarderbos p2 - achterzijde gebouw
1411 DL Naarden

T: +31 (0)88 - 0042702
E: info@v-klinieken.nl