zorgkaart
Onze kliniek ontvangt een 9.7 uit 148 reviews op Zorgkaart Nederland
Feedback company reviews
Onze kliniek ontvangt een 9.3 uit 166 reviews op Feedback Company

Nazorg en herstel vaginaverstrakking

Nazorg en herstel

Lees hier alle nazorginformatie en ons advies hoe je optimaal kunt herstellen van een vaginaverstrakking. Neem dit aandachtig door, want de juiste nazorg kan een aanzienlijk verschil maken in het eindresultaat.

Bereikbaarheid na de behandeling:
Tijdens kantooruren (09:00 – 17:00 uur) kun je ons bereiken op: 088 – 0042 702
Buiten kantooruren bel je voor spoedgevallen het noodnummer dat wij je na de behandeling meegegeven hebben.
De dienstdoende arts is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar. Indien je onze voicemail krijgt, graag inspreken wie je bent en op welk telefoonnummer je bereikbaar bent en wij bellen z.s.m. terug.

Nazorg en herstel vaginaverstrakking

De volgende verschijnselen zijn WEL gebruikelijk na een operatie:

  • De wond aan de buitenzijde (van de ingang van de vagina richting de anus) zal in het begin pijnlijk en gezwollen zijn. Vooral de eerste dagen na de ingreep moet je hier rekening mee houden. Ook kun je een lichte gevoelloosheid van het behandelde gebied ervaren.
  • Zoals na iedere chirurgische ingreep heeft het lichaam tijd nodig om te herstellen. Het gebied rond de vagina zal in eerste instantie blauw, beurs en gezwollen zijn. Ook zullen er harde knobbeltjes voelbaar zijn. Dit zijn de knoopjes van de spierhechtingen. Deze knobbeltjes kunnen tot een paar maanden na de operatie voelbaar zijn. Uiteindelijk verdwijnen ze vanzelf.
  • Na ongeveer een week kan het bloedverlies iets toenemen. Dat komt van de wond uit de vagina. Het is beter om dan wat rustiger aan te doen en wat vaker te gaan liggen. Na enkele dagen is het bloedverlies dan weer genormaliseerd.
  • Bovendien kan de afscheiding uit je vagina de eerste weken ruim zijn en sterker ruiken. Dat heeft te maken met de wondgenezing en het oplossen van de inwendige hechtingen.

De volgende verschijnselen zijn NIET gebruikelijk na een operatie:

Indien één van de volgende verschijnselen optreden in de dagen na de operatie moet je direct contact met ons opnemen:

  • Een overmatige zwelling met donkerpaarse verkleuring;
  • Overmatig bloedverlies (stromend);
  • Pijn; als de pijn na het innemen van de pijnstillers niet afneemt, of de pijn in de dagen na de operatie zelfs toeneemt;
  • Pusvorming en koorts.

Nazorg en herstel vaginaverstrakking

Advies na de behandeling

Het is belangrijk om de eerste paar dagen zoveel mogelijk bedrust te houden. Gedurende de nacht kun je druk op de wond houden door over je ondergoed met maandverband een strakke onderbroek te dragen waar je een theedoek, washandje of gastendoekje in kunt leggen. Dit kun je tot 3 dagen na de behandeling blijven herhalen.

Het is belangrijk niet op een ring of zwemband te gaan zitten. Daardoor kan de wond meer gaan zwellen en pijnlijker worden.

  • Ontlasting
    Belangrijk is dat de ontlasting de eerste periode zacht moet blijven, dit om de druk op het operatiegebied laag te houden. Je kunt hier zelf mutamucil voor in huis halen (verkrijgbaar bij de drogist). Daarnaast zal je in de eerste weken wat bloedverlies hebben. Je kunt hiervoor maandverband gebruiken.
  • Pijnstilling/medicatie
    Wij adviseren om de eerste dagen na de behandeling elke 4-6 uur twee Paracetamol (500 mg) in te nemen. Overige medicatie en/of pijnstilling volgens voorschrift van de arts.
  • Koelen
    Het is de eerste paar dagen verstandig om ieder uur 10-15 minuten te koelen met een ice pack (deze krijgt je van ons mee), of met een zak diepvries erwten. Let op, altijd een gaasje of een schone doek tussen de ice pack en je huid gebruiken.
  • Risico’s en complicaties
    Net als bij elke andere operatie kunnen zich bij een vaginaverstrakking complicaties voordoen. Een wondje kan gaan nabloeden of er kan een infectie optreden. Gelukkig komt dit zelden voor. Neem bij twijfel altijd contact op met de kliniek.
  • Rust houden
    Het is verstandig om de eerste dagen rust in acht neemt. Zorg ervoor dat er iemand bij je in de buurt is om eventueel te helpen. Wij raden aan om de eerste 3 dagen zoveel mogelijk te blijven liggen.
  • Hygiëne (douchen & WC)
    Na het plassen even kort naspoelen met water. Je kunt gewoon douchen met de hechtingen. Het beste kun je de wond tweemaal per dag voorzichtig spoelen met de douchekop. Zorg ervoor dat het water niet te warm is om nabloedingen te voorkomen. Het nemen van een heet bad wordt sterk afgeraden de eerste 6 weken.
  • Sporten / inspanning verrichten
    Wij raden je af om in de eerste 4-6 weken na de ingreep te sporten of andere zware lichamelijke inspanning te verrichten.
  • Werken
    Zwaar lichamelijk werk wordt minimaal de eerste vier weken afgeraden.
  • Menstruatie
    Wij raden je af om in de eerste 8 weken na de ingreep een tampon in te brengen. Ons advies is om maandverband te gebruiken en tweemaal per dag voorzichtig te spoelen met de douchekop. Zodra de wond geheeld is kun je ook menstruatieondergoed gebruiken; dat zijn onderbroekjes die menstruatiebloed en licht urineverlies kunnen opvangen waardoor je geen tampons en/of maandverband meer hoeft te gebruiken. Bij Moodies Undies vind je een uitgebreide selectie menstruatieondergoed.
  • Seks
    Wij raden je af om de eerste 8 weken na de ingreep geslachtsgemeenschap te hebben. Dit zorgt voor te veel wrijving en geeft kans op infectie.
    De eerste paar keren dat je seks hebt na de behandeling kan het wat gevoelig zijn en kun je wat bloed verliezen. Om het risico van kleine scheurtjes te verkleinen kan je de huid wat soepeler maken door te masseren met vaseline of een glijmiddel.

Heb je twijfels of andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op:

T: +31 (0)88 – 0042702
E: info@v-klinieken.nl

Controle

Twee weken na de ingreep kom je voor een eerste controle in de kliniek, dan worden ook de hechtingen verwijderd. Na 5-6 maanden kom je terug voor de eindcontrole bij je behandelend arts. Tijdens deze controle wordt bepaald of de vaginaverstrakking succesvol is geweest of dat een eventuele nacorrectie nog wenselijk is.

Resultaat bij een vaginaverstrakking

Na de behandeling is je vagina strakker geworden, maar dat wil niet altijd zeggen dat het gevoel met vrijen ook volledig veranderd is. Daarbij spelen namelijk meer factoren een rol.
Zo zal je gevoel tijdens het vrijen vaak minder worden na de overgang. Ook kan het zijn dat je partner geen optimale erectie heeft, of dat je extreem vochtig wordt tijdens het vrijen. Daarnaast kunnen de zenuwuiteinden rond je vagina een beschadiging opgelopen hebben door een bevalling. Al deze factoren kunnen we helaas niet beïnvloeden met een perineoplastiek.

Het kunnen hebben van een orgasme verandert na een perineoplastiek niet. Eventuele klachten van urineverlies zullen ook niet wijzigen. Mocht je hier meer over willen weten, dan lichten wij dit tijdens het consult graag toe.

Ga langs bij de Huisarts

Direct na de behandeling krijg je hierover per mail een brief voor je huisarts toegestuurd. Je kunt deze brief doorsturen aan jouw huisarts, dat is echter niet verplicht.

Ben je benieuwd wat voor jou de mogelijkheden zijn? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend consult.

FAQ

Hoe kan ik jullie bereiken na een behandeling?

Tijdens kantooruren (09:00 – 17:00 uur) kun je ons bereiken op: 088 – 0042 702 Buiten kantooruren bel je voor spoedgevallen het noodnummer dat wij je na de behandeling meegegeven hebben. De dienstdoende arts is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar. Indien je onze voicemail krijgt, graag inspreken wie je bent en op welk telefoonnummer je bereikbaar bent en wij bellen zsm terug.

Hoe lang na de ingreep mag ik niet autorijden?

Wij adviseren om de eerste week na de ingreep geen auto te rijden.

Kan de wond na 8 weken nog open gaan?

Nee, na 8 weken kan de wond niet alsnog open gaan.

Kan ik mijn kind tillen na de ingreep?

Wij adviseren je om zo min mogelijk te tillen. Mocht je in een situatie komen dat je toch moet tillen, til dan vanuit de knieën.

Medicatiegebruik, moet ik mij daaraan houden?

Wij adviseren je wel om de eerste dagen het advies te volgen betreft medicatie. In je tasje die je meekrijgt zit een medicatie overzicht. Je kunt de eerste dagen na de behandeling elke 4-6 uur twee Paracetamol (500mg) tabletten gebruiken. Je krijgt van ons op de dag van de operatie een recept voor extra pijnstilling (Tramadol). Dit recept kun je bij jouw eigen apotheek afgeven en ophalen. Als je Paracetamol onvoldoende pijnstilling geeft kun je daarbij ook 1 tablet Tramadol innemen. De dag na de ingreep kan de Tramadol vervangen worden voor Ibuprofen.

Moet mijn huisarts ingelicht worden?

Na de behandeling krijg je per mail een brief voor je huisarts toegestuurd. Wij sturen deze brief alleen aan jou. Deze brief kun je doorsturen aan jouw huisarts, daartoe ben je echter niet verplicht.

Waarom is dit geen verzekerde zorg?

Helaas is een vaginaverstrakking nooit verzekerde zorg. Hoe onbegrijpelijk dit soms ook is.

Waarom kiezen voor V-Klinieken?

Wij richten ons uitsluitend op schaamlipcorrecties en vaginaverstrakkingen. Onze artsen zijn allen in Nederland opgeleid en zeer ervaren in hun vakgebied. Daarnaast is bij V-Klinieken het gehele ondersteunende team, van receptionistes tot operatieassistenten, volledig gespecialiseerd in de zorg rondom schaamlip- en tepelcorrecties. Onze kennis en ervaring maken het verschil.

Wanneer mag ik de ingreep na de bevalling doen?

Wij adviseren om de eerste menstruatie af te wachten, en je mag geen borstvoeding meer geven.

Hier vind je ons:

V-Klinieken Leiden
Mary Beystraat 5-9
2324 DK Leiden

V-Klinieken Naarden
Ijsselmeerweg 100, Waterfront Naarderbos p2 - achterzijde gebouw
1411 DL Naarden

T: +31 (0)88 - 0042702
E: info@v-klinieken.nl