Feedback company reviews
Op Feedback Company ontvangt onze kliniek een 9.3 uit 163 reviews

schaamlippen die uitsteken

Schaamlippen die uitsteken: waarom er geen reden is om je zorgen te maken

Wat zijn nou eigenlijk schaamlippen, en waarom steken ze soms uit?

Schaamlippen, ook wel labia genoemd, bestaan uit twee delen: de buitenste schaamlippen (labia majora) en de binnenste schaamlippen (labia minora). De buitenste schaamlippen zijn meestal bedekt met schaamhaar en bevatten vetweefsel dat zorgt voor bescherming en demping. De binnenste schaamlippen bevinden zich binnen de buitenste schaamlippen en variëren in grootte en vorm.

De grootte en vorm van schaamlippen verschillen per persoon. Sommige vrouwen hebben binnenste schaamlippen die uitsteken buiten de buitenste schaamlippen, terwijl andere vrouwen kleinere, meer teruggetrokken schaamlippen hebben. Deze variaties zijn volkomen normaal en worden beïnvloed door genetische factoren, hormonen en individuele anatomie.

Wat is de functie van schaamlippen?

De schaamlippen, zowel de buitenste als de binnenste, fungeren als een beschermende barrière voor de gevoelige structuren van het vrouwelijke geslachtsorgaan. Ze bedekken de clitoris, de urinebuis en de vaginale opening, en bieden bescherming tegen wrijving, schuren, infecties en andere externe invloeden. 

De schaamlippen helpen ook bij het behouden van de hygiëne van het genitale gebied. Ze voorkomen dat bacteriën, vuil en andere verontreinigingen gemakkelijk in contact komen met de gevoelige delen van de vagina. 

Tijdens seksuele opwinding kunnen de schaamlippen opzwellen en gevoeliger worden. Dit draagt bij aan de seksuele beleving en kan het genot verhogen. De vorm van de langere schaamlippen kan extra stimulatie en wrijving bieden tijdens seksuele activiteit, wat plezier kan vergroten.

De binnenste schaamlippen bevatten talgklieren die vocht afscheiden. Dit vocht helpt bij het behouden van een optimale vochtigheidsgraad in de vagina, waardoor het comfortabeler kan zijn tijdens seksuele activiteit.

Schaamlipverkleining bij schaamlippen die uitsteken

Er is geen “standaard” of “normale” vorm schaamlippen, iedere vulva is uniek. Uitstekende schaamlippen zijn veelvoorkomend, en in de meeste gevallen geen reden om je zorgen te hoeven maken. Het kan echter zo zijn dat jij toch fysiek of mentaal last ervaart van jouw schaamlippen. Dan kun je besluiten om daar iets aan te laten doen in de vorm van een schaamlipverkleining, ook wel een schaamlipcorrectie genoemd.

Wil je met een gespecialiseerde arts bespreken of een schaamlipcorrectie de juiste keuze voor jou is, of wil je meer weten over wat de behandeling inhoudt? Dan ben je van harte welkom met deze, en al je andere vragen op een gratis en vrijblijvend consult bij een van onze artsen.