zorgkaart
Onze kliniek ontvangt een 9.1 uit 13 reviews op Zorgkaart Nederland
Feedback company reviews
Onze kliniek ontvangt een 9.3 uit 168 reviews op Feedback Company

verschillende soorten tepels

Ingetrokken Tepels: hoe komt dat en wat kun je doen?

Tepels zijn een natuurlijk een belangrijk onderdeel van het vrouwelijk lichaam. Ze kunnen in verschillende vormen en maten voorkomen. 

Sommige vrouwen hebben te maken met ingetrokken tepels, wat zowel fysiek als mentaal ongemak kan veroorzaken. Gelukkig is er een oplossing in de vorm van een ingetrokken tepelcorrectie, een ingreep die kan helpen bij het corrigeren van ingetrokken tepels. In deze blogpost zullen we verschillende soorten tepels bespreken en hoe tepelcorrectie kan helpen.

Verschillende soorten tepels

1. Normale tepels: De meest voorkomende vorm, waarbij de tepel naar buiten wijst en duidelijk zichtbaar is.

2. Ingetrokken tepels: Tepels die naar binnen zijn getrokken in plaats van naar buiten te wijzen.

3. Plat- of vlakke tepels: Tepels die plat op de borst liggen en niet naar buiten of naar binnen wijzen.

4. Geprotrudeerde tepels: Tepels die constant naar buiten wijzen.

Oorzaak van ingetrokken tepels

Er zijn verschillende oorzaken van ingetrokken tepels. Sommige vrouwen worden geboren met ingetrokken tepels als gevolg van genetische factoren. Tepels kunnen ook na verloop van tijd intrekken als gevolg van zwangerschap, borstvoeding, gewichtsverlies of veroudering.

In de meeste gevallen zijn ingetrokken tepels onschadelijk en veroorzaken ze geen ernstige problemen. Het is echter belangrijk om alert te zijn op bepaalde situaties waarin ingetrokken tepels mogelijk een teken kunnen zijn van onderliggende gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele gevallen waarin extra waakzaamheid geboden is:

  • Verandering in tepelstand: Als je normaal gesproken geen ingetrokken tepels hebt, maar merkt dat ze plotseling intrekken, kan dit een reden tot zorg zijn. Het kan wijzen op een onderliggende aandoening, zoals een borstinfectie of een borstknobbel. Raadpleeg in dat geval een arts voor een grondig onderzoek.
  • Een ingetrokken tepel die plotseling verandert: Als je een ingetrokken tepel hebt die plotseling van vorm, grootte of textuur verandert, kan dit een teken zijn van een onderliggend probleem. Het is belangrijk om dit te laten controleren door een arts.
  • Symptomen zoals pijn, zwelling of afscheiding: Als je ingetrokken tepels gepaard gaan met ongewone symptomen zoals pijn, zwelling, afscheiding uit de tepel of veranderingen in de huid rond de tepel, is het raadzaam om medische hulp te zoeken. Deze symptomen kunnen wijzen op een borstinfectie, mastitis of zelfs borstkanker.

Wat wordt er gedaan bij een tepelcorrectie?

Een tepelcorrectie is een chirurgische ingreep die wordt uitgevoerd om ingetrokken tepels te corrigeren. Het doel van de procedure is om de tepel naar buiten te brengen, zodat deze een normale, zichtbare positie inneemt.

Er zijn verschillende voordelen van een ingetrokken tepelcorrectie:

  • Verbeterd zelfvertrouwen: Voor sommige vrouwen kan het hebben van ingetrokken tepels leiden tot gevoelens van ongemak en schaamte. Een tepelcorrectie kan in dit geval helpen om het zelfvertrouwen te vergroten.
  • Borstvoeding vergemakkelijken: Ingetrokken tepels kunnen het geven van borstvoeding bemoeilijken. Met onze techniek kan een tepelcorrectie helpen om de tepels naar buiten te brengen, waardoor het geven van borstvoeding gemakkelijker kan worden.

Meer weten? Boek gerust een gratis en vrijblijvend consult met een van onze artsen.